Günümüzün en çok konuşulan bulaşıcı hastalıklarından biri olan HPV, açılımı Human Papilloma Virüsü olan bir insan siğil virüsüdür.
Günümüzün en çok konuşulan bulaşıcı hastalıklarından biri olan HPV, açılımı Human Papilloma Virüsü olan bir insan siğil virüsüdür.
Çoğunlukla genital bölge teması ile bulaştığı bilinen HPV, bu nedenle cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında yer almaktadır. Genellikle genital bölge ve çevresinde ortaya çıkarttığı siğiller ile fark edilen HPV’nin, 200’ü aşkın alt tipi bulunmaktadır. Toplumda HPV ile enfekte olan kişi sayısı oldukça fazladır. Bu nedenle günümüz şartlarında HPV enfeksiyonunun varlığı artık anormal ve korkutucu bir durum olarak görülmemelidir. Ancak HPV, genital siğillere neden olabildiği gibi yüksek riskli tipleri nedeni ile kadınlarda rahim ağzı (Serviks) kanseri, makat kanseri, erkeklerde ise penis kanseri ve ağız, yutak kanseri gibi ciddi hastalıklara neden olabilmektedir.
Özellikle rahim ağzı kanserinde %98 gibi büyük bir oranda etkin rol oynayan HPV enfeksiyonunda, ileri dönemde yaşanabilecek hastalıkların önüne geçebilmek adına erken tanı ve takip önemli bir yer tutar. Kadınlarda rutin tarama testi olarak uygulanan Pap smear testi yanında HPV’nin varlığını ve hangi tipte olduğunu tespit etmek için HPV tarama testi uygulanır. HPV tarama testi, HPV DNA testi ismi duyulduğunda ilk olarak akla kanser ihtimali geldiği için hastalar korkabilmektedir. Ancak HPV tarama testi tam aksine hastanın kansere yakalanma ihtimalini tespit etmek ve önlemek adına oldukça önemlidir.
HPV DNA Testi Nasıl Uygulanır?
HPV DNA testinin yapılması için öncelikli olarak hastanın uzman bir doktor tarafından muayene edilmesi gerekir. Doktorun önerisi ve hastanın onayı ile birlikte HPV testi yapılmasına karar verildikten sonra hastaya test uygulanır. HPV tarama testi ya da HPV DNA testi sayesinde hastada virüsün olup olmadığı, var ise hangi tipte virüs olduğu tespit edilir. HPV DNA testi ismi nedeni ile hastalar kan testi yapılacağını düşünebilirler. Ancak HPV testi kan taraması ile değil, tıpkı Pap smear testinde olduğu gibi rahim ağzından alınan hücre örneği üzerinden yapılır.
HPV testi uygulanacak hasta ilk olarak jinekolojik muayene masasına alınır. Hasta uzandıktan sonra vajina spekulum aleti ile açılır. Vajina aralandıktan sonra doktor hastadan çubuk ile birlikte sürüntü alır. Hastadan alınan sürüntü bir kap içerisine konduktan sonra inceleme için laboratuvara gönderilir. ‘’HPV testi ağrılı mıdır? HPV testi acı verir mi?’’ gibi sorular HPV testinde en çok merak edilen konulardandır. HPV testinde herhangi bir cerrahi işlem uygulanmaz. Muayene sırasında 15-20 saniye içinde oldukça kolay ve ağrısız bir şekilde uygulanmaktadır. HPV testi laboratuvara gönderildikten sonra 1-2 hafta içerisinde sonuçlanır.
Benzer Haberler
HIV/AIDS Hastalığı Nedir? HIV/AIDS Belirtileri Nelerdir?
Günümüzün en çok konuşulan bulaşıcı hastalıklarından biri olan HPV, açılımı Human Papilloma Virüsü olan bir insan siğil virüsüdür.
Zombi geyik hastalığı uyarısı: İnsanlara sıçrayabilir!