Telefon
WhatsApp
İnfluenza Nedir? İnfluenza Belirtileri Nelerdir?

İnfluenza Nedir?

İnfluenza, Orthomyxoviridae ailesinde yer alan ve tek sarmallı bir RNA virüsüdür. Kendi içinde tip A, B ve C olmak üzere 3 farklı türü bulunur ve ağır klinik hastalık tablosundan sorumlu olan virüs tipi sıklıkla İnfluenza A’dır. İnsan, domuz, at, kuş ve deniz memelileri üzerinde hastalık yapıcı etkisi bulunur. 

Hava, damlacık ve temas yolu ile kolayca yayılan virüs, bu sayede birçok insanda solunum yolu enfeksiyonuna yol açar. Virüsün solunum yolu mukozasına tutunması ile birlikte ortaya çıkan hastalık tablosu, virüsle aynı adı alır ve influenza kelimesi sıklıkla hastalık durumunu tanımlamak için kullanılır.

Halk arasında grip olarak da bilinen bu hastalık tablosu sağlıklı yetişkin bireylerde son derece hafif seyrederken bağışıklık sistemi zayıflamış olan kişilerde ve bebek, çocuk, yaşlı gibi riskli grupta yer alan bireylerde çok daha ağır klinik hastalık tablosuna yol açabilir. Bu nedenle hastalığa dair belirtileri zamanında fark etmek ve solunum yolunda ortaya çıkan enfeksiyonu en hızlı şekilde kontrol altına almak oldukça önemlidir.

İnfluenza A Nedir?

İnfluenza Ainfluenza virüsünün bir türüdür ve insanları, kuşları, domuzları ve diğer hayvanları etkiler. Influenza A virüsü, Orthomyxoviridae ailesine aittir ve RNA genomu içerir. Bu virüs, genetik varyasyonlar ve mutasyonlar geçirebilme yeteneğine sahiptir. Bu nedenle sürekli değişen bir yapısı vardır.

İnfluenza A virüsü, insanlarda ve hayvanlarda solunum yoluyla bulaşır. Bu virüs insanlarda grip olarak bilinen hastalığa neden olur.

İnfluenza B Nedir?

İnfluenza B, influenza virüsünün başka bir türüdür. İnsanları oldukça etkileyen bu virüs, bir solunum yolu enfeksiyonu nedenidir. İnfluenza B virüsü, Orthomyxoviridae ailesine aittir, ancak influenza A virüsünden farklı bir genetik yapısı vardır. Influenza B, grip salgınlarına neden olan bir virüstür. Fakat influenza A kadar yaygın ve şiddetli değildir.

İnfluenza B’nin genetik yapısı daha az değişkenlik gösterir. Bu nedenle Influenza A kadar sık genetik değişim geçirmez.

H İnfluenza Nedir?

H1N1, H3N2 gibi ifadeler, influenza virüslerinin alt tiplerini belirtmek için kullanılır. Bu alt tipler, virüsün yüzeyinde bulunan hemagglutinin (H) ve nöraminidaz (N) adlı proteinlere dayanmaktadır. "H" hemagglutinin, "N" ise nöraminidaz'ı temsil eder.

Virüs, enfekte olmuş kişinin öksürmesi sonucunda damlacık yolu ile havaya yayılır ve hasta ile aynı kapalı ortamda bulunan diğer kişiler bu havayı soluyarak virüsü solunum yoluna almış olur.

Doğrudan solunum sistemi mukozasına yerleşen virüs 1 ila 7 gün süren kuluçka süresini doldurduktan sonra hastalık üst solunum yollarında enfeksiyona yol açar ve hastalıkla ilgili ilk belirtiler ortaya çıkar. Hemen her yaş grubundan bireyde yaygın görülen influenza belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Ani gelişen ateş: Ateş, tüm viral hastalıklarda olduğu gibi influenzada da ilk olarak ortaya çıkan belirtilerden biridir. Hastalığın kuluçka süresi tamamlandıktan sonra kişide ani gelişen yüksek ateş bulgusu görülür ve aksiller (koltuk altı) veya alın bölgelerinden ölçülen vücut sıcaklığı 38 derecenin üzerinde seyreder.
  • Öksürük: Yaygın üst solunum yolu enfeksiyonlarından biri olan influenza durumunda ortaya çıkan bir diğer belirti ise öksürük şikayetidir. Solunum yolu mukozasında gelişen inflamasyon burada sekresyon artışına neden olur ve sık tekrarlayan öksürük bulgusu görülür.
  • Boğaz ağrısı: Solunum yolu mukozasına yerleşen ve bu bölgede yaygın enfeksiyon tablosuna neden olan influenza virüsü, kuluçka süresini tamamladıktan sonra kişide boğaz ağrısı ve yutkunma güçlüğü gibi şikayetlere yol açar. Daha sonraki süreçte öksürükle birlikte boğaz mukozası iyiden iyiye tahriş olur ve bu durum hastada ses kısıklığı, beslenme zorluğu gibi ek şikayetler yaratabilir.
  • Kas ağrısı: Viral enfeksiyon durumunda vücut direncinin zayıflamasına bağlı olarak kişide yaygın kas ağrısı ve halsizlik şikayetleri görülür. Hastalık süresince doğru şekilde dinlenmek ve bağışıklık sistemini destekleyecek şekilde beslenmek son derece önemlidir.

Bebeklerde İnfluenza Virüsü Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerin influenza virüsüne maruz kaldıklarında belirli belirtiler ortaya çıkar. Bebeklerde influenza virüsü belirtileri şunlardır;

  • Ateş: Bebeklerde influenza genellikle ateşle başlar. Yüksek ateş, vücudun enfeksiyonla savaşmaya çalıştığını gösterir.
  • Öksürük: İnfluenza enfeksiyonu genellikle kuru öksürüğe neden olur.
  • Burun Akıntısı ve Tıkanıklığı: İnfluenza, burun akıntısı ve tıkanıklığına neden olur. Bebeklerde bu durum solunum zorluğuna yol açabilir.
  • Boğaz Ağrısı: Bebeklerin boğaz ağrısı olduğunu belirlemek zordur. Ancak huzursuzluk ve ağlamalarında artış varsa bu durum boğaz ağrısına yorulabilir.
  • Gözlerde Kızarıklık: İnfluenza enfeksiyonu bazen gözlerde kızarıklık ve sulanmaya neden olabilir.
  • İştahsızlık: Bebeklerde influenza genellikle iştahsızlık ve beslenme zorluklarını ortaya çıkarır.
  • Halsizlik ve Huzursuzluk: Influenza durumunda bebeklerde halsizlik, genel huzursuzluk, uykusuzluk ve sürekli ağlama gibi belirtiler ortaya çıkar.

Çocuklarda İnfluenza Virüsü Belirtileri Nelerdir?

H1N1, özellikle 2009 yılında küresel bir salgına yol açan bir influenza A alt tipidir. Bu salgın, "domuz gribi" olarak da adlandırılan H1N1 pandemisi olarak bilinir.

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!